Familiegraf familie Laan

Wanneer je de begraafplaats op loopt, wordt de aandacht direct getrokken door het monument links met de engeltjes.

Het is het familiegraf van de familie Laan.
De graven liggen tegenover elkaar. Het hek er omheen is deels vervallen.
Op sommige graven is de naam van de dode goed te lezen, op andere slecht of helemaal niet.

De familie Laan trok in de 18e eeuw van Middelie naar Wormerveer. Twee zonen, Jan en Adriaan, werden in 1839 fabrikant door de koop van de oliemolen ‘Het Fortuin’.
Ze associeerden zich met de de kaaskoper Wessanen en dreven handel onder de naam Wessanen & Laan.
Het bedrijf bestaat nog steeds als Bols Wessanen.
 

Jan Laan (1803-1868) was de eerste dode die op de oude begraafplaats werd begraven.
De laatste Laan die in het familiegraf is bijgezet is -voor zover ik kon nagaan- Remmert Laan (1846-1911).
Hij was de zoon van Adriaan (1810-1851) en Elisabeth Avis (1817-1885).

Lees in dit artikel over Jan Adriaan Laan (1848-1918), broer van Remmert, over de boeiende geschiedenis van deze familie.
Jan Adriaan is overleden in Overveen.
Ik weet niet waar hij is begraven.

Reacties

  1. lliefste alle familie leden
    en vond het mooi van de toneel stuk van rita en jan
    vond het beetje grappig a wel mag ik ook iets zeggen
    mijn groot vader en mijn neef en ze noemt vader van mijn mijn papa frans teunkens en mijn neef dat is de zoon van mijn meter nonkel van mijn tom van hees tante lief en nonkel leo dat zijn de ouders van die zijn ook al niet meer en ook viicktor dat is de familie van papa herman teunkens
    groetjes van mijn eigen zelf
    lwil jij dan heel veel groeten doen alleen de kinderen
    van ons heel lieve leen

  2. Eerlijk gezegd kan ik hier geen touw aan vastknopen.
    Heb je echt iets te zeggen? Verklaar je dan nader.

  3. Tom Tulleken zegt

    Het familiegraf van de familie Laan verkeert anno 2015 jammergenoeg in een deplorabele toestand. Bijzonder spijtig omdat het op deze begraafplaats eigenlijk het enige grafmonument is met allure. Wormerveer is vanouds een typische industriële gemeente met een sterk doopsgezind karakter. Leden van deze religieuze stroming hielden er over het algemeen een sobere levensstijl op na. Dit weerhield echter een aantal steenrijke fabrikanten niet om, vooral na 1850, prachtige, imposante woningen te bouwen. Vooral leden van de familie Laan lieten zich in dit opzicht niet obetuigd en zo telt Wormerveer een flink aantal monumentale fabrikantenwoningen. Pas in de loop van de 20e eeuw kwam een uittocht op gang; veel fabrikanten lieten villa’s bouwen in Bloemendaal, Overveen en Aerdenhout en vestigden zich daar. Het familiegraf van de familie Laan telt 16 graven, waarvan er enkele leeg bleven. Niet van teksten voorziene dekstenen markeert deze graven. Vanwege de verhuizing van familieleden bleven deze graven ook leeg; men koos er kennelijk voor om in hun nieuwe woonplaatsen begraven te worden. Niet precies bekend is wanneer het graf is aangelegd. Wel bekend is wanneer deze begraafplaats in gebruik is genomen, nl 1868. Opmerkelijk is dat de eerste overledene die hier is begraven een lid is van de familie Laan, nl. Jan Laan. De familie Laan doneerde voor de aanleg van deze dodenakkker fl. 5000 aan de gemeente Wormerveer. Jan Laan werd na de aanleg van het familiegraf hier herbegraven.

Laat wat van je horen

*