Sinds ik met de camera in de aanslag door begraafplaatsen trek vroeg ik me vaak af: kan dat zomaar.
Stormt er dadelijk niet iemand op me af die me de camera uit de hand rukt en die kapot slaat of die op z’n minst me ongelooflijk uitfoetert.
Het is me nog niet overkomen.
En bij Online Begraafplaatsen lees ik nu:
■Mogen grafstenen gefotografeerd worden? Op openbare begraafplaatsen is er geen verbod op fotograferen. Wel is het zonder toestemming maken van foto’s verboden tijdens begrafenissen, opgravingen en ruimingen.
■Mogen alle foto’s zomaar op internet? Jawel, er is geen beperking voor het publiceren op internet, alleen kan in enkele gevallen de kunstenaar van het monument zich beroepen op het beeldrecht.
■Is er sprake van schending van privacy? De WBP is hier heel duidelijk over. De wet is niet van toepassing op overledenen.
■Waarom wordt er niet eerst toestemming gevraagd aan de nabestaanden? Eigenlijk om vier redenen: 1. Toestemming is niet nodig, 2. De nabestaanden zijn vaak niet bekend, ook niet bij de gemeente, 3. De gegevens over levende nabestaanden zijn niet openbaar, 4. Het is practisch onmogelijk om nabestaanden van 60.000 graven te informeren.
■Waarom staan niet alle foto’s er op? Foto’s van graven waar de laatste 5 jaar begraven is staan niet openbaar op de site. Dit doen we nabestaanden niet zomaar te confronteren met een recent verlies. Na het aanloggen met een wachtwoord zijn deze foto’s wel te zien. Er zijn ook enkele foto’s die helemaal niet te zien zijn. Dit zijn foto’s waar nabestaanden erg veel moeite mee hebben.
Hallo Jeanne, interessant initiatief en ook mooi jouw mijnbegraafplaatsen site. De info in dit bericht vind ik handig om te weten. Door jou kwam ik op het idee om in mijn eigen weblog een nieuwe categorie te maken, namelijk Zorgvlied graven. Het graf van Ramses had ik eerst onder een andere categorie gezet.
Mocht je het aardig vinden om hiernaar te linken, prima.
http://demirandabuurt.web-log.nl/de_mirandabuurt_amsterdam/zorgvlied-graven/#tp
Veel succes met verdere zoektochten naar de mensen achter de graven.
Dank je voor je vriendelijke woorden! altijd leuk wanneer je net begonnen bent!
Naar jouw ‘Zorgvlied’ zal ik graag linken – je aanpak past precies bij de mijne.